Килими

Как правилно да поддържаме нашите килими

Untitled design 2024 03 29T095531.336

Замърсяването на околната среда влияе неблагоприятно както на природата така и на хората. Трудно е да избегнем натрупването на прахови частици в жилищните пространства, но има начини, които ни помагат да се справим максимално ефективно с проблема. Поддържането на блестяща чистота вкъщи допринася за подобряването на психическото състояние като редуцира нивата на стрес и безпокойство. Това гарантира, че домът ви е място, на което се чувствате спокойни, отпускате се и прекарвате времето си с удоволствие. Голяма част от хората не обръщат до такава степен внимание на почистването на килима. То е от изключително важно значение за здравословното състояние на живущите, поради факта, че в него се задържат различни частици, акари, косми от домашни любимци, дори спори на мухъл. Тези замърсители са потенциално опасни за здравето на човек и могат да предизвикат развитие на алергии и заболявания на дихателните пътища. За хора с такива проблеми Ви съветваме да търсите килимите на Биокарпет с лесна поддръжка, с обработка против петна и устойчиви на пране с вода.

Съвети за правилна поддръжка на килимите

  1. Вакуумирайте редовно

Опитайте се да използвате прахосмукачка поне веднъж седмично, за да предпазите килимите си от натрупване на мръсотия, задържане на фини прахови частици и микроби. Най-ефективният метод да се отървете от тях е като вакуумирате бавно и често. Това ви предоставя възможност да съберете цялата мръсотия, натрупана под повърхността на килима.

  1. Третирайте петната възможно най-бързо

При разливане на течност като сок, кафе или червено вино е препоръчително веднага да вземете мерки, тъй като колкото по-дълго оставите петното върху килима, толкова по-трудно е да се почисти. Опитайте да отстраните възможно най-голяма част чрез попиване с кухненска хартия, след което добавете малко количество вода и избършете с кърпа. Използвайте препарат за отстраняване на петна само ако е необходимо или такъв, който е одобрен от производителя. Избягвайте да търкате силно влакната.

  1. Подлагайте килимите си на професионално дълбоко почистване поне веднъж годишно

При липса на време или желание, по-добре се обърнете към професионална компания, която да извърши дълбоко почистване на килима вместо вас. Професионалистите използват мощни уреди, качествени продукти и силни почистващи препарати, за да премахнат уловените замърсители. Също така разполагат с инструменти за подсушаване, които могат да помогнат за намаляване на влагата, която е уловена във вашите килими. Тя може да причини развитие на мухъл и плесен, особено когато времето е влажно.

  1. Сложете пердета

Ако килимът Ви е изложен на пряка слънчева светлина е препоръчително да поставите пердета, които да я блокират. Вероятно сте избрали килим в любимият Ви ярък цвят или такъв, който идеално пасва на интериора, но имайте предвид, че ултравиолетовите лъчи могат да се окажат предпоставка за избледняване или образуване на петна по него. Затова избираме килимите на Биокарпет да са със сертификат за дълготрайни и устойчиви цветове.