Килими

Предимствата и ползите да сложите килим във вашата всекидневна

carpets living room blog

С толкова много опции за подови настилки налични днес, може да е трудно да решите какво да поставите във вашата всекидневна и кое ще е най-практично и уютно. Въпреки, че всеки продукт има своите ползи и предимства, ние ще ви покажем защо килимът е правилният избор.

Стил

Килимът има свой собствен стил, който е незаменим. От луксозен и елегантен до небрежен и удобен, килимът може да придаде на пространството съвсем различно усещане, само като промените стилът на чергата. Помислете за модерен килим за официална обстановка или класически за по-автентично пространство.

Комфорт

Забелязвали ли сте някога, че след период от време, прекаран в изправено положение или продължително ходене върху керамични плочки или бетон, чувствате болка? Твърдите повърхности не предлагат гъвкавост под краката, така че им липсва способността да действат като амортисьори за вашите стъпки. И така, какво означава това? Докато вървите по твърд под, тялото ви получава леко „сътресение“, когато направите крачка, тъй като то, а не настилката, поема натиска на вашата стъпка. При килимите това не е проблем.

В допълнение към приятното усещане за ходене, сядане и лежане, килимът осигурява абсорбиране на натиска благодарение на своята гъвкавост и омекотяване. Този ефект се увеличава драстично, ако има подложка под килима. Така килимът не само е по-удобен на допир, но и е по-удобен за тялото, когато стоите или ходите върху него за по-дълъг период от време.

Здраве

Има дългогодишна дискусия за това дали килимът влошава или облекчава здравословни проблеми като астма и алергии. В продължение на години хората с подобни респираторни проблеми бяха съветвани да изхвърлят всички килими в домовете си и да ги заменят с твърда настилка. Многобройни проучвания през последните години обаче, последователно показват, че килимът всъщност е по-полезен от твърдите подове за тези със затруднено дишане.

Тишина

Звукът се разпространява много по-далеч, когато в пространството няма килим. Вероятно в някакъв момент сте били в стая без килим и сте забелязали, че звукът има склонност да отскача от стените и да създава ехо. Това е така, защото твърдите повърхности не могат да абсорбират звука по начина, по който меките повърхности като килима – могат. Килимът допринася за много по-тихо пространство.

Безопасност

Твърдите повърхности могат да бъдат хлъзгави и не е приятно да се приземите върху тях, когато се подхлъзнете или паднете. Килимът осигурява мека повърхност за „кацане“ – което може да бъде особено полезно в домовете с деца. Правилно подбраният килим повишава безопасността, като предотвратява много подхлъзвания и падания.

Цена

Много продукти за подови настилки с твърда повърхност, като масивна дървесина и винилов под, изискват специална подготовка, преди да могат да бъдат монтирани. Трябва да се спазват специфични изисквания за основата или съществуващата подова настилка трябва да бъде добре нивелирана, преди да може да се извърши монтаж. Килимът обикновено елиминира тези опасения, тъй като може просто да се постави върху различни подови настилки и дори да прикрие някои неравности и дефекти на пода. Това спестява много разходи. Освен това самият килим може да бъде на много по-достъпна цена от други материали като твърда дървесина.