Килими

Как да изберем килим за най-малките?

Untitled design 2024 03 29T100405.769

Като родители ние искаме най-доброто за нашите деца. Когато става въпрос за избор на килим за тяхната стая, искаме нещо, което е безопасно, лесно се почиства и ще издържи на износването. Ето няколко съвета за това как да изберете идеалния килим за стаята на Вашето малко дете.

Безопасност

Помислете за безопасността на килима. Уверете се, че е изработен от нетоксични материали и няма малки парчета, които биха могли да бъдат погълнати от детето Ви.

Лесен за почистване

Изберете килим, който е лесен за почистване. Ако имате малко дете, знаете, че се случват разливи. Изберете килим, който може лесно да се почиства с мек препарат и прахосмукачка.

Издръжливост

На малчуганите не може да се разчита, че ще се отнасят внимателно към своите вещи и предмети, затова изберете килим, който е направен така, че да издържа на интензивно движение и изтъркване. Важно е да намерите килим, който е и устойчив на петна. Едно от първите неща в списъка със задължителни качества за килима е неговата устойчивост на петна. Децата постоянно лепят, разсипват и играят с неща, които оставят трайни следи върху килимите – помислете за играчки желета или пластилин. Подходящият килим трябва да има отлична устойчивост на петна.

Възможност за скриване на петна

Понякога не можете да направите нищо за петната. Те ще се случат и можете да се обзаложите, че това ще се случи в детската стая, без значение колко устойчив може да е килимът. В този случай искате да сте сигурни, че имате правилния цвят, така че килимът  да изглежда прилично, дори и с петна.

Размер

Уверете се, че килимът е с подходящ размер. Не искате килим, който е твърде малък или твърде голям за стаята. Измерете пространството, преди да пазарувате, за да сте сигурни, че ще получите идеалното решение.

Дизайн

Накрая, помислете за дизайна. Изберете килим, който да се съчетава с останалия интериор на стаята, или заложете на забавен и закачлив такъв, който ще се хареса на детето Ви. През 2022 г. фокусът в обзавеждането и интериорния дизайн е върху сивия цвят. Този универсален нюанс лесно се комбинира с други цветове, което го прави идеален за тези, които искат да създадат стилен и модерен дом.  Сивото е неутрален тон, който може да се включи във всеки тип интериор и да се съчетае лесно с други цветове – синьо, зелено, жълто и черно.

Изборът на подходящ килим за стаята на вашето малко дете може да бъде труден процес, но следвайки горните съвети Вие ще успеете да изберете килим, който ще допадне на всички.

Комфорт

Можете да разчитате, че Вашите малчугани ще прекарват много време на пода. Независимо дали играят на къща или някаква друга импровизирана игра, подът е техният театър. Уверете се, че избраният от Вас килим е достатъчно мек, за да им е удобно. Това важи и за подплатата, използвана под килима.

Повечето родители разбират, че килимът в детската стая не e само декор, но и функционален елемент. Килимите създават уютна и комфортна атмосфера, служат като звукоизолиращ слой и предпазват детските крачета от студа, като позволяват на детето да играе на пода дори през зимата.