Килими

Как да изберем правилният килим за нашия дом?

Untitled design 2024 03 29T101059.609

Изборът на подова настилка е ключово за вашия интериорен дизайн. В зависимост от стаята можете да избирате между плочки, дървен под, винилов паркет, мокет или килим. Изборът на килим придава допълнителен слой топлина на вашия дом и е идеален за тези, които живеят в по-хладни региони.

Но как да изберете най-добрия килим за вашето пространство? Правилен ли е размерът, който сте избрали? Цветовете допълват ли атмосферата и естетиката на вашия дом? Избирането на подходящия стил на килима, от правилните цветове до шарките на текстурата, може да бъде трудно, особено когато възможностите ви са неограничени. И така, ето пет неща, които трябва да знаете, преди да изберете своя килим.

Правилния размер

Изборът на размера на килима е важен за всяко пространство на вашия дом. Твърде малък килим може да се скрие в стаята, а твърде голям, да заема много място. В идеалният случай , той трябва да има размер, който да съвпада с пространството ,на което е поставен.

Например, ако го поставите във всекидневната, трябва да можете да сложите дивана си върху границите на килима, така че двата му предни крака да са над него. Ако вашата стая има две обособени места за сядане, можете да използвате различни килими, за да ги разделите. Ако поставите килима под трапезната маса, той трябва да е достатъчно голям , за да покрие пространството на масата , като добавите по още 50см. приблизително за столовете от всички  страни . Например, ако масата ви е с размер 100х200см. , килима трябва да е 200х300см. или по-голям , ако столовете са по-широки.

 

Цветове и материали

Килимите вече се предлагат в почти всички възможни нюанси. Освен стила и естетиката на пространството, цветовете също са важна част от вашия интериор. Като основно правило вземете предвид следното, когато избирате цвят на килима:

Цветът трябва да допълва останалата част от пространството , като това включва цвета на стените, както и на различни мебели и декорации.

Вашият начин на живот и начинът, по който ще се използва стаята с килим, са значителни фактори при избор за цвета на килима. Дом с деца, домашни любимци и работещи родители обикновено не се съчетава добре с бели килими, които се замърсяват по-лесно от другите цветове.

Имайте предвид, че много светлите и много тъмните цветове показват много повече нежелани остатъци и замърсявания от неутралните тонове. Тъмният цвят може да е чудесен за скриване на петна, но  върху него мъх и прах личат повече отколкото върху останалите цветове.  Килим, който не е нито твърде светъл, нито твърде тъмен, ще бъде най-добрият за маскиране на тези проблеми.

По-светлите цветове са подходящи за по-малки стаи, тъй като отразяват светлината и създават илюзията за пространство. По-тъмните тонове са за по-големите стаи, тъйкато създават по-уютна атмосфера.

Изберете материала според предназначението му. В спалнята рошавите и пухкави килими са топли под краката ви и е приятно да се събудите, да стъпите и да усетите мекотата на килима до леглото, като например чудесният килим Loft 360 – Biokarpet.

Различните материали влияят на цената, издръжливостта и усещането на килима. Обикновено се разделят на две групи: естествени влакна и синтетични влакна. Вълната е най-популярният естествен материал за килими. Синтетичните влакна обикновено са по-евтини и имат по-ярки цветове, доста по-меки са , но не винаги са толкова издръжливи.

Памук

Памукът е лесен за почистване материал. Има усещане за лекота и можете сами да го изчистите почти толкова добре, колкото всеки друг професионален почистващ препарат. Спестява ви много време и пари. Памукът е предпочитан материал за летни къщи и за хора с алергии. Памучните килими са много по-леки от нормалните и традиционните килими. Те са много лесни за поставяне в къщата и се предлагат в огромно разнообразие от размери и форми. Няма недостиг на вариации, когато става въпрос за килими, изработени от памук.

килим STRE 87 15BRIG – Biokarpet

Полиестер

Полиестерът е синтетичен материал. Не се заблуждавайте обаче, той е много издръжлив и на по-изгодна цена от естествените материи. Полиестерът има блясък и мекота като луксозните вискозни килими. Устойчив е на петна и поддържа по-ярки цветове, които са устойчиви на избледняване, което означава, че е подходящ за слънчева стая. Така че, този материал има много плюсове.

Полипропилен

Олефинът, известен също като полипропилен, е друг синтетичен материал, който може да бъде направен от рециклирана пластмаса. Обикновено ще го намерите в модерните килими. Тъй като е устойчив на влага, мухъл и плесен, този материал е популярен избор за кухни, сутерени и външни пространства. Лесно се почиства, дори и от по-сериозни петна и замърсявания. Полипропиленът се използва най-вече в ниския ценови клас при килимите.

Почистване и поддръжка

Всички килими трябва редовно да се почистват с прахосмукачка, за да се сведе до минимум натрупването на прах и да се поддържат гладки и свежи. Можете да проветрявате килима на слънце във вашия двор или балкон на всеки няколко месеца. При разливане е препоръчително веднага да почистите, за да се избегне трайно обезцветяване. Попийте разлетите течности с кухненска хартия и използвайте препарат за отстраняване на петна, който няма да обезцвети материала.